A Szanda Focisuli SE alapításának hivatalos ideje 2003. október 16.-a! Ám történetünk jóval korábbi időszakra tehető, mivel utánpótlás korú labdarúgókkal már 1991-ben a Góliát FC vidéki helyszíneken történő „térhódításával” egyidőben a Szandaszőlősi Általános Iskola is bekapcsolódott a gyermekfoci vérkeringésébe.

Szolnoki általános iskolákban később Szolnok vonzáskörzetében, majd az egész megyében gomba módjára szaporodnak azok az iskolai labdarúgó csapatok amelyekben a 6-10 éves fiúkkal és lányokkal szerettetik meg a gyermekekkel foglalkozó felnőttek ezt a sportágat.

1993-at írunk amikor az egykori Népstadionban egyesületi és iskolai labdarúgó csapatok országos rendezvényén az utánpótlás labdarúgásban „jegyzett” egyesületek csapatai között már találkozunk a szandaszőlősi labdarúgó palántákkal. Sőt a következő néhány évben már nem csak ott voltunk hanem helyet követeltünk magunknak a legjobbak vagyis a dobogósok versenyében. A következő években sorra kapjuk a meghívásokat a különböző színterű utánpótlás korú labdarúgó eseményekre és építjük ki azokat a belföldi majd később külföldi kapcsolatainkat amelyekre a mai napig büszkék lehetünk.

Olyan időszakban építettünk szülők közreműködésével füves pályát amikor máshol bezárták azokat! Benzinkutak vagy bevásárló központok települtek a sportpályák helyére mi mégis úgy döntöttünk, hogy a Szandaszőlősi Általános Iskola mellé társadalmi összefogással egy a 6-12 éves gyerekek számára nélkülözhetetlen létesítményt építünk mindent önerőből!

Újabb évek teltek el és önálló utánpótlás – nevelő egyesületként de már Szanda Focisuli SE néven az országos II. osztályú serdülő labdarúgó bajnokságban értük el eddigi történetünk legemlékezetesebb sikereit.